9 dagen heerlijk vertoeven op Bonaire! v.a. €599,-

Bonaire is een eiland gelegen in de Caribische Zee dat vroeger tot de Nederlandse Antillen behoorde. Tegenwoordig is Bonaire een bijzonder gemeente binnen Nederland, waarbij er wel sprake is van een lokaal bestuur en Bonaire niet binnen het Schengen-verdrag valt. Bonaire vormt samen met de eilanden Sint Eustatius en Saba een gebied dat ook wel Caribisch Nederland genoemd wordt. Het in Europa gelegen deel van Nederland wordt binnen deze context Europees Nederland genoemd. Hoewel Bonaire sinds 10-10-2010 dus eigenlijk een stukje Caribisch gebied binnen Nederland geworden is, zijn niet automatisch alle Nederlandse wetten van toepassing op Bonaire. Binnen het Nederlands wetboek moet specifiek vermeld zijn dat de betreffende wet ook van toepassing is in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

9 dagen Hamlet Oasis Resort*** Kralendijk, Bonaire v.a. €599,-

9 dagen Eden Beach Resort**** Kralendijk, Bonaire v.a. €649,-

Praktische informatie over Bonaire

Zomer: -6 uur
Winter: -5 uur

Telefoon, Internet & Post

Telefoon: Om naar Nederland te bellen toetst u 0031, het kengetal zonder de nul en vervolgens het abonneenummer. Let op: bellen naar het buitenland zijn kosten aan verbonden. Vraag bij uw eigen provider wat de exacte kosten zijn.

Internet: Zet in het buitenland altijd de dataroaming op je mobiel uit. Op internet gaan in het buitenland via je mobiel is duur, probeer daarom zoveel mogelijk gratis WiFi spots te vinden. Vrijwel in alle hotels, restaurants en luchthavens is er een WiFi-netwerk beschikbaar, al dan niet tegen betaling. Mocht je geen internet in je gebouw hebben, dan zijn er in de grote steden enkele internetcafés te vinden.

Post: Het postkantoor bevindt zich in Kralendijk.

Reisdocumenten & visa

Voor Nederlandse staatsburgers is een visum niet vereist voor een verblijf van maximaal 180 dagen in Bonaire. Reizigers moeten daarentegen wel in het bezit zijn van een geldig paspoort dat tenminste geldig is bij aankomst. Voor meer informatie en verdere vereisten verwijzen wij u door naar de website www.visumcentrale.nl/tui.

Taal

De officiële taal is Nederlands en wordt gebruikt in de regering en bij wettelijke zaken. Veel Bonaireanen zijn geschoold in het Nederlands, spreken een beetje Spaans, kennen Engels van televisie en toeristen, maar hun echte taal is het papiamentu. Het woord ‘papia’ betekent in deze taal ‘praten’. De taal klinkt alsof de spreker in vier talen tegelijk iets probeert uit te leggen. Wanneer het langzaam gesproken wordt is het echter goed verstaanbaar voor degene die wat Spaans, Engels en Nederlands beheerst. De taal heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Historici gaan ervan uit dat het papiamentu in de 17e eeuw is ontstaan.

Openingstijden

Banken: De meeste banken op Bonaire zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 15:30 uur.

Winkels: De meeste winkels op Bonaire zijn geopend van 08:00 – 18:00 uur. Tijdens de lunch van 12:00 – 14:00 uur zijn ze doorgaans gesloten. Er zijn ook een aantal supermarkten die langer geopend zijn.

Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 – 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden. Voor een verblijf in Bonaire zijn geen speciale inentingen nodig. Het grootste gezondheidsrisico is het gevaar voor zonnebrand. De zon is zo fel dat u zelfs tot één meter onder water kunt verbranden. Goede zonnebrand-crème met een hoge beschermingsfactor is dus onmisbaar.

Vaccinaties: Raadpleeg de meest actuele informatie de GGD bij u in de buurt.

Medische voorzieningen: Op Bonaire zijn enkele apotheken te vinden. Voor noodgevallen kan men na de reguliere openingstijden van de apotheek terecht bij de EHBO van het ziekenhuis. Elke accommodatie kan telefonisch een arts raadplegen. Ook in dit geval: bij noodgevallen kan men meteen bij het ziekenhuis terecht.

Drinkwater: Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen. Het leidingwater op Bonaire kunt u gewoon drinken.

Douanezaken

Er gelden beperkingen voor bepaalde souvenirs die u mee wilt nemen naar Nederland. Zo mogen nepartikelen alleen in kleine hoeveelheden mee worden genomen die voor eigen gebruik dienen. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges. Verder mogen voorwerpen met culturele waarde, denk aan koraal, schelpen en schilderijen, het land van herkomst niet verlaten. Daarnaast zijn er een aantal voorwerpen die verboden zijn om mee te nemen naar Nederland of het buitenland. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om (vuur)wapens en munitie mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt. In het bezit zijn van drugs/verdovende middelen is tevens verboden. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan u de inhoud kent. Ga voor meer informatie naar de website: http://reizigers.douane.nl/.

TIP: Huur een auto om het mooie Bonaire te ontdekken!