Kaapverdië here we come! 8 dagen! v.a. €399,-

Kaapverdië, een voormalige kolonie van Portugal, ligt voor de kust van West-Afrika en kent een gastvrije en optimistische bevolking. De inwoners zijn gepassioneerd door muziek, dans en familie. De cultuur is een smeltkroes van Afrikaanse en Portugese invloeden.

Daarnaast is Kaapverdië een gebied met evenveel contrasten als dat er eilanden zijn. Het is een waar paradijs van zon en zee, met zowel schitterende zandstranden als uitgestrekte woestijnlandschappen en dramatische en indrukwekkende reliëfs van diepe, groene valleien. Daarbij komt dat Kaapverdië een veilige, politiek stabiele bestemming is. Tevens is Kaapverdië nog onontdekt door het massatoerisme en kunt u dus heerlijk rustig genieten van al de mooie dingen die Kaapverdië u te bieden heeft.

Vila Verde**** (hotel), Sal, Kaapverdië v.a. €399,-

Porto Antigo**** (appartement), Sal, Kaapverdië v.a. €429,-

BELANGRIJKE INFORMATIE KAAPVERDIË
Algemeen

Officiële naam: Republiek Kaapverdië
Oppervlakte: 4.033 km²
Ligging: eilandengroep gelegen in de Atlantische Oceaan, voor de kust van West-Afrika
Hoofdstad: Praia
Inwoners: ca. 530.000
Taal: Portugees
Staatsvorm: Republiek
Valuta: Escudo Cabo Verde (ECV)
Tijdverschil: – 2 uur (wintertijd), – 3 uur (zomertijd)
Voltage: 220 Volt (Nederlandse stekkers kunnen gebruikt worden in Kaapverdië)

Grensdocumenten/visum
Voor Kaapverdië dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort dat minstens het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) geldig is. U heeft tevens een visum nodig voor een reis naar Kaapverdië, kosten ca. EUR 25 per persoon. Dit visum wordt (na betaling vooraf) ter plaatse door onze lokale agent voor u verzorgd. U dient uiterlijk een week voor vertrek uw paspoortgegevens door te geven aan Kras. Na aankomst ligt er bij de douane een lijst klaar met daarop de namen van de reizigers die vooraf bij ons het visum geboekt en betaald hebben. U dient zich hier te melden en dan ontvangt u de stempel in uw paspoort. Indien u per abuis niet op de lijst staat, maar wél vooraf het visum geboekt en betaald heeft, verzoeken wij u het visum zelf te regelen en met uw betalingsbewijs naar uw reisleiding te gaan. U krijgt dan het geld terug.

Voor kinderen van 0 tot en met 1 jaar is het niet mogelijk om vooraf een visum aan te vragen bij Kras. Dit dient op de bestemming zelf aangeschaft te worden.

Noot: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Kaapverdië noodzakelijk is/zijn
• U bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten
• Het aanvragen van een visum via Kras is alleen mogelijk als u over de Nederlandse nationaliteit beschikt

Vlucht
Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Sal International Airport, Kaapverdië duurt ca. 7 uur.

Telefoon/internet
Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
Vrijwel alle hotels beschikken over internetfaciliteiten (veelal tegen betaling). Er zijn ook internetcafés. Op de Kaapverdische eilanden kan het wifi bereik beperkt zijn.

Veiligheid
Kaapverdië is een veilige bestemming. Wel raden wij u aan om niet met uw rijkdommen te koop te lopen, in de ogen van de lokale bevolking bent u schatrijk. Bewaart u uw geld in een kluisje, laat uw dure sieraden thuis, vermijdt donkere plekken na zonsondergang en dan kunt u genieten van een heerlijk verblijf op het vriendelijke en gastvrije Kaapverdië.

Bevolking/cultuur
Kaapverdië is een voormalige Portugese kolonie, in 1975 is het land onafhankelijk geworden. Het land heeft vriendelijke, gastvrije inwoners.

Klimaat
Op Kaapverdië heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 25 graden Celcius. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 30 graden Celcius. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.weeronline.nl.

Eten en drinken
Over het algemeen is de Kaapverdische keuken Portugees georiënteerd. Probeert u bijvoorbeeld de ‘Pastel com diablo dentro’ (taart met duivel erin), dit is een pannenkoek van aardappel en maïsbloem waarin verse tonijn, tomaat en uien zijn gerold. Dit geheel wordt gefrituurd en heet geserveerd. Caldo de peixe is een zeer populaire visstoofpot. Het lokale bier is de Ceris. Probeert u ook eens de lokale likeur Grogue met als basis rietsuiker.
Gezondheid
Vaccinaties
Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor een reis naar Kaapverdië. Wanneer u vanuit een gele koorts gebied naar Kaapverdië reist, is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen worden vaccinaties voor DTP en hepatitis A. Neem ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.gezondopreis.nl.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Muggen
In tropische landen, zoals ook Kaapverdie, kunnen zich steekmuggen bevinden. De steken van de muggen zijn niet alleen onaangenaam, maar deze muggen kunnen ook ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue) of het zikavirus. Reizigers wordt geadviseerd alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen door bijvoorbeeld lichtgekleurde kleding (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed anti-muggen middel met DEET (diethyltoluamide) te gebruiken. Neem ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.gezondopreis.nl .

Voorzorgsmaatregelen eten en drinken
Op reis in het buitenland is het van groot belang voorzichtig te zijn met eten en drinken, aangezien voedsel en water vaak verontreinigd zijn. Met onderstaande eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u het risico aanmerkelijk beperken.
• Eet geen sla en ongeschild fruit, tenzij u er zeker van bent dat ze zijn gewassen met schoon water of water uit een fles.
• Wees voorzichtig met vlees dat niet door en door gaar is, schaal- en schelpdieren, ongepasteuriseerde melk en kaas. Al deze levensmiddelen brengen een verhoogd risico met zich mee.
• Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd, dat al een tijdje staat of niet goed is afgedekt.
• Zoek een restaurant dat drukbezocht is en waar het voedsel dus nooit lang blijft liggen. Kies een restaurant dat populair is bij de plaatselijke bevolking, want die weet waar voedsel van goede kwaliteit geserveerd wordt.
• Was altijd grondig uw handen voordat u gaat eten of voedsel aanraakt, en nadat u naar het toilet bent geweest of een dier heeft geaaid.
• Koop geen eten bij stalletjes op straat.
• Wees voorzichtig met wat u drinkt. Gebruik gekookt water of drank uit blikjes en flessen. Let erop dat deze schoon zijn en pas worden opengemaakt in uw bijzijn. Koop bekende merken. Thee en koffie gezet met kokend water zijn veilig.
• Gebruik geen kraanwater, maar “flessenwater” voor het tanden poetsen, het wassen van fruit en sla, het reinigen van contactlenzen en het schoonmaken van een snee of wondjes.

Ook al bent u nog zo voorzichtig, u kunt toch nog last krijgen van maag- en darmstoornissen. Dat kan komen door verontreinigd voedsel of water, maar ook doordat u andere dingen eet en drinkt dan u gewend bent. Het is vrij normaal om op reis, met name in ontwikkelingslanden, te kampen te krijgen met enige vorm van diarree, braken of misselijkheid. Vaak is dit van korte duur en gaat het vanzelf over.

Mobiliteit
Wilt u een rondreis Kaapverdië boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken
De munteenheid in Kaapverdië is de Escudo Cabo Verde (ECV), deels gekoppeld aan de euro (voor de actuele koersen zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl). Raadzaam is voldoende contant geld (euro’s of dollars) mee te nemen of geld op te nemen met een VISA- of Mastercard.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.
Lokaal prijsniveau
– indicatieprijs lunch v.a. ca. EUR 7, diner v.a. c.a. EUR 15
– indicatieprijs kop koffie v.a. EUR 1, glas bier ca. EUR 2, glas wijn v.a. EUR 2,50

Toeristenbelasting
In Kaapverdië wordt toeristenbelasting geheven van ca. € 2 per persoon per dag, voor maximaal 10 dagen. Ter plaatse bij de accommodatie te betalen. Dit kan alleen contant, zowel in EUR als in ECV.