Toppertje! Volop genieten op Madeira! Nu 8 dagen v.a. €391,-

Het eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan op circa 1000 kilometer ten zuidwesten van Lissabon en betrekkelijk dicht bij de kust van Afrika. Het eiland, dat tot Portugal behoort, is circa 20 kilometer breed en 56 kilometer lang, heeft een bijzonder aangenaam, subtropisch klimaat en is vulkanisch met grillige bergruggen en hoge toppen, zoals de Pico Ruivo, met zijn 1860 meter het hoogste punt. Madeira is populair bij liefhebbers van exotische vegetatie en bloemen. Vooral in het voorjaar is het eiland één grote bloemenzee. Behalve genieten van het bergland en van planten en bloemen kunt u opMadeira uitstekend wandelen. Op veel plaatsen treft u zogenaamde levadas, een systeem van kanaaltjes die voor de bevloeiing van de plantages (vooral bananen en suikerriet) zorgen. Langs deze levadas lopen paden die gebruikt worden voor het onderhoud, maar zich ook goed lenen voor het maken van lange wandelingen. Strand heeft Madeira nauwelijks; de kust bestaat uit rotspartijen en kliffen, onderbroken door inhammen waar vissersdorpjes liggen. Funchal, de hoofdstad van Madeira, ligt tegen de heuvels die uitkijken op een wijde baai aan de zuidkust. Het heeft een mooie oude stadskern met veel indrukwekkende monumenten, fraaie winkelstraten, een baai en een haven, alsmede veel restaurants en terrassen. De meeste toeristenhotels vindt u even ten westen van de stad. Rondom Funchal liggen diverse parken en botanische tuinen. Een autotocht op Madeira is een belevenis op zich. De wegen zijn smal en bochtig, het voortdurend wisselende uitzicht is ronduit grandioos en onderweg ontdekt u schitterende natuurgebieden en kleine, traditionele dorpjes met een vriendelijke, gastvrije bevolking. Wat u vooral niet mag overslaan is een bezoek aan Curral das Freiras, het diepste dal op het eiland, en aan schilderachtige kustplaatsjes, zoalsMachico, Santa Cruz en Camara de Lobos.

Four Views Oasis Appartementen**** Caniço de Baixo, Madeira, Portugal v.a. €391,-

Dorisol Buganvilla*** Funchal, Madeira, Portugal v.a. €409,-

Bevolking, Cultuur & Religie van Portugal

Bevolking

In Portugal wonen ruim 10,8 miljoen mensen die een redelijk gevarieerde etnische afkomst hebben, met onder andere Joodse en Moorse invloeden. Veertig procent van de bevolking woont in een stad met meer dan 10.000 inwoners. De hoofdstad Lissabon (de agglomoratie) heeft circa drie miljoen inwoners. De volksaard van de Portugezen kan over het algemeen omschreven worden als hoffelijk, tolerant, zachtmoedig, bescheiden, sentimenteel, gereserveerd, niet al te uitbundig, filosofisch, nieuwsgierig en vasthoudend. De Portugees is bijzonder gehecht aan zijn geboortestreek en heeft sterke familiebanden.

De bevolking bestaat uit Portugezen, Angolezen en Mozambikanen.

Aantal inwoners van Portugal is 10.825.000

Cultuur

Niets in Portugal is zo specifiek Portugees als de fado, de eeuwenoude Portugese volksmuziek, die weinig gelijkenis vertoont met de volksmuziek van enig ander land. Om de oudste fadovorm, de trieste ‘fado menor’ te kunnen begrijpen, moet men iets weten van de typisch Portugese ‘saudade’. Het Portugese woord ‘saudade’ is onvertaalbaar en wordt in de wereldliteratuur dan ook meestal onvertaald gelaten. Het is ondefinieerbaar en betekent zoiets als heimwee, verlangen naar het verlorene, het onbereikbare, onzekerheid en angst voor de toekomst. De ‘saudade’ onderscheidt de Portugees van alle andere Zuid-Europeanen, met wie hij overigens, zoals u ongetwijfeld gemerkt heeft, zoveel overeenkomst vertoont. De ‘fado menor’ is de fado van de ‘saudade’ en is al zeer oud. Naast de trieste ‘fado menor’ is er ook een andere opgewektere fado, de ‘fado de Coimbra’. Deze is speels en studentikoos; Coimbra is dan ook de oudste universiteitsstad van Portugal en de op vijf na oudste universiteitsstad van Europa. De Portugese fado is over de hele wereld bekend geworden door de beroemde Portugese fadozangeres Amalia Rodrigues. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

Het veruit belangrijkste geloof in Portugal is het katholicisme. Daarnaast vindt u andere religies zoals het Protestantse, Islamitische en Joodse geloof. Deze vallen echter in het niet bij het aantal Rooms-katholieken. Bij bezoek aan kerken moeten de armen en schouders bedekt zijn en mogen er geen korte broeken gedragen worden.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 81%
Overig 13%
Geen religie 7%