2 dagen in het prachtige historische centrum van Gent! v.a. €62,50

Tijdens een weekendje Gent hoef je je nooit te vervelen. Vanuit het hotel loop je direct het oude centrum van Gent in. Bekende bezienswaardigheden zoals de Sint-Baafskathedraal en het Belfort liggen vlakbij en zijn het bezichtigen meer dan waard. Een wandeling langs de prachtige grachten van Gent is ook een aanrader. En duik ook eens de smalle steegjes in die daar aan grenzen. Hier liggen de mooiste pareltjes van Gent verborgen. Het is ook mogelijk om met een stadsgids door Gent te wandelen, hij vertelt je verhalen die je in een geen reisboekje zult tegenkomen.

Hotel Monasterium PoortAckere, Gent, België v.a. €62,50

Waarom Gent?

Wat mensen zich vragen is waarom men voor Gent zou kiezen in plaats van bijvoorbeeld een dagje Antwerpen of een weekendje Brugge. Het antwoord daarop is niet zo gemakkelijk te geven. Het hangt af van je persoonlijke wensen en wat je reisdoel is. Wij, de auteurs van deze site, vinden Gent de leukste stad van de drie. Dat heeft met een paar factoren te maken. Ten eerste is Gent minder toeristisch dan de historische binnenstad van Brugge. Dat komt omdat de binnenstad van Brugge in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die van Gent niet. Hierdoor trekken buitenlandse toeristen vaak gemakkelijker naar Brugge in plaats van Gent. Wij zijn van mening dat juist en overvloed aan toeristen een stad minder aantrekkelijk maakt. Het dagelijks leven raakt hierdoor op de achtergrond en een stad verandert als het ware in en kermisattractie. Komt nog eens bij dat een weekendje Gent in de regel wat goedkoper is dan een weekendje Brugge. Dat zit in lagere hotelkosten, goedkopere mogelijkheden om uit te eten, goedkopere parkeerkosten etc. etc.

In vergelijking met Antwerpen is Gent toegankelijker, compacter. Een groot deel van de historische binnenstad van Gent is autoluw of zelfs autovrij, waardoor de straten grotendeels bevrijd zijn van vervuilende lawaaierige auto’s. Hierdoor wordt er een bepaalde rust gecreëerd in het centrum wat de sfeer in de stad ten goede komt. Tevens lijkt het erop alsof het leven in Gent wat gemoedelijker en wat minder ‘snel’ is dan in Antwerpen. Als toerist kun je daarom prima meekomen in het ritme van de stad. Verder biedt Gent alles wat Antwerpen ook te bieden heeft: historische gebouwen en pleinen, prachtige gevels, heerlijke terrasjes, goede winkelstraten, een levendig uitgaansleven, fraaie musea en uitstekende plekjes om lekker uit te gaan eten. Wij vinden de manier waarop de waterwegen in Gent geïntegreerd zijn in het stadsbeeld ook fraaier dan de Scheldekaaien in Antwerpen. De enige plek in Antwerpen waar waterwegen en dokken nog op een fraaie wijze iets toevoegen aan het stadsbeeld is in de wijk in opkomst: het Eilandje.

Wie nog nooit in België is geweest die zou Gent uitstekend kunnen gebruiken als eerste kennismaking met het heerlijke Belgische leven. Voor wie Antwerpen en/of Brugge al gezien heeft is Gent een automatische volgende bestemming. In plaats van een derde, vierde of zoveelste keer weer naar Antwerpen (of Brugge) kun je zelf ontdekken waarom Gent zo leuk is.