Vliegticket festijn Spanje! v.a. €39,-

Steeds meer toeristen ontdekken dat Spanje meer biedt dan zon, zee en strand. Het binnenland ademt volop Spaanse trots en temperament. Alleen al voor de neus en de tong is het land een feest, dankzij de heerlijke streekgerechten en de tapas: Ook de ogen komen niets te kort. De diverse, overweldigende natuur is om stil van te worden. En wat dacht je van het werk van kunstenaars als Velasquez, Picasso, Dalí en Gaudí? De steden zijn divers. Van het wereldse Barcelona tot gematigd Madrid en conservatief Sevilla. In de schilderachtige dorpen kan je volop genieten van sferen met eeuwigheidswaarde. Kortom: Spanje is een feest voor de zintuigen.

Vliegticket Alicante v.a. €39,-

Vliegticket Palma de Mallorca v.a. €59,-

Vliegticket Malaga v.a. €59,-

Vliegticket Ibiza v.a. €69,-

Bevolking, Cultuur & Religie van Spanje

Bevolking

In totaal wonen er ca. 48,1 miljoen mensen in Spanje, echter is dit inclusief de diverse eilandgroepen die tot Spanje behoren. De Spaanse bevolking heeft sinds het einde van de Reconquista (± 1500) een vrij heterogene achtergrond. Door volksverhuizingen en het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen is sinds de prehistorie het mediterrane type ontstaan, het meest voorkomende in Spanje. De vroege voorouders van deze mensen zijn onder andere Iberiërs, Feniciërs, Romeinen, Sueven, Alanen, Visigoten, Berbers, Kelten, Liguriërs en Vandalen. Uitzonderingen vormen de bewoners van de Baskische provincies en het oostelijk deel van Asturië, waar een alpine type het meeste voorkomt.

Op dit moment onderscheidt men de volgende bevolkingsgroepen: Castilianen, Catalanen (17 procent), Galiciërs (7 procent), Basken (2 procent).

Aantal inwoners van Spanje is 48.100.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Het uitzonderlijke natuurschoon en bevoorrechte geografische en strategische ligging ten opzichte van de rest van Europa en Afrika hebben Spanje het ontmoetingspunt voor zowel de Oosterse als de Westerse wereld gemaakt. Vele volkeren, rassen en beschavingen vonden hier hun woonplaats en lieten een ware mengelmoes van culturen achter. Al deze nalatenschappen zijn gecombineerd en aangepast aan het moderne en actieve land van tegenwoordig.

Religie

De Spaanse bevolking is voor ca. 94% rooms-katholiek. Vanaf het jaar 394, toen Spanje nog tot het Romeinse rijk behoorde, is het roomskatholicisme de staatsgodsdienst geweest. Het was keizer Theodosius die hiervoor zorgde. In 711 werd Spanje veroverd door de Moren en was de islam de belangrijkste godsdienst. Pas begin zeventiende eeuw heroverde de katholieke kerk haar machtige positie en ontstond een nauwe samenwerking tussen kerk en staat. In 1931, ten tijde van de Tweede Republiek, kwam aan deze ongewenste situatie een einde. De kerk had zich in al die eeuwen niet erg geliefd gemaakt en dit leidde in de Spaanse Burgeroorlog tot de dood van ca. 6000 geestelijken. Het was dan ook niet vreemd dat de kerk hechte banden met het Franco-regime aanging. Franco riep in 1939 het rooms-katholicisme uit tot staatsgodsdienst. Zo werd het kerkelijke leven door de hele samenleving geweven. Zeer opmerkelijk was dat de kerk alleen maar bisschoppen mocht benoemen op voordracht van Franco. Door deze nauwe samenwerking met de dictator werd de kerk onder de bevolking opnieuw zeer impopulair bij de bevolking. Hoewel het Tweede Vaticaanse Concilie de scheiding van staat en kerk eiste, weigerde Franco om hieraan gehoor te geven. Pas na Franco’s dood werd in de grondwet van 1978 weer de scheiding van kerk en staat opgenomen en de vrijheid van godsdienst gegarandeerd. Dit alles op initiatief van de toen aangetreden koning Juan Carlos.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 94%
Overig 6%

Kerkdiensten: Op Tenerife worden de kerkdiensten in het Spaans, Engels en Duits gehouden. Dit vindt op zaterdag en zondag plaats in de kerken in Pueblo Canario en Los Cristianos. De aanvangstijden staan aangegeven op de kerkdeur. Bij de reisleiding is informatie te verkrijgen over de speciale diensten en tijden.

Eten & drinken in Spanje

Net als in de Italiaanse keuken wordt ook in de Spaanse keuken nog veel gewerkt met authentieke producten zoals de alom bekende olijfolie. Probeert u eens naast de paella ook eens andere Spaanse gerechten als gazpacho (koude tomatensoep) of een overheerlijke crema catalana als nagerecht. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij het huisgemaakte gerecht hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, welke bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht (vaak salade of groente) en dessert. Het ontbijt in Spanje bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Vele hotels hebben een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en cornflakes.